top of page
Food Pioneers logo
Verschillende soorten peulvruchten illustreren de eiwittransitie, een belangrijk thema voor Food Pioneers in Almere en Flevoland.
Verschillende soorten peulvruchten illustreren de eiwittransitie, een belangrijk thema voor Food Pioneers in Almere en Flevoland.

Onze missie

Met het bord van morgen zo veel mogelijk consumenten bereiken

Een bol plantaardig ijs, gedetailleerd bekeken, symbool voor duurzame voedselinnovatie van Food Pioneers Almere.
Een bol plantaardig ijs, gedetailleerd bekeken, symbool voor duurzame voedselinnovatie van Food Pioneers Almere.

Food Pioneers draagt bij aan een gezonde en duurzame toekomst door voedsel centraal te stellen. Voedselinnovatie in de breedste zin van het woord. Ondernemers, onderzoekers, onderwijs, beleidsmakers en burgers worden in een vroeg stadium betrokken om een breed gedragen verandering te realiseren.

Vraagstukken als de eiwittransitie (‘hoe zorgen we voor een omschakeling naar een meer plantaardig dieet?’), efficiënte korte ketens en de kloof tussen producent en consument worden in concrete programma’s aangepakt en dragen direct bij aan lokale innovatie bij ondernemers. Onderzoekers en overheden worden vroeg betrokken, en de burger wordt gezien als actor in plaats van passieve consument.

Waarom dit nodig is

In Almere en Flevoland spelen diverse voedselgerelateerde vraagstukken: de eiwittransitie, het waar mogelijk verkorten van de voedselketen, een betere verbinding tussen boer en burger en het tegengaan van verspilling. Duurzame innovaties vragen om kennis, testfaciliteiten en financiering. De eiwittransitie vraagt om smakelijke en toegankelijke toepassingen; waardevolle reststromen worden nog niet overal benut; en beleid of publieke inkoop stuurt nog onvoldoende op gezondheid en duurzaamheid. Daarnaast is sociale ongelijkheid in Almere relatief groot, waardoor meer mensen ongezond leven, met de bekende gevolgen.

Hoe we werken

We voeren actiegericht onderzoek uit binnen onze kennis- en actielabs. Vraagstukken worden hier samen met ketenpartners opgelost, zodat innovaties directe impact hebben op het gehele systeem. We verbinden ondernemers met de juiste kennisinstituten en vormen de schakel tussen bedrijfsleven, overheid, onderzoek, onderwijs en de consument (quadruple helix). Dit doen we onder andere via een ondernemers-hulpdesk en vouchers voor directe oplossingen.

Samen werken we aan de voedseltransitie
Wij verbinden ondernemers, overheid, onderwijs en burgers

Rode biet, gedetailleerd in beeld, symbool voor gezonde en duurzame voedselproductie in Flevoland.
Rode biet, gedetailleerd in beeld, symbool voor gezonde en duurzame voedselproductie in Flevoland.

De quadruple helix

Food Pioneers betrekt alle belangrijke spelers bij voedselinnovatie: voedselondernemers, onderzoekers en onderwijsinstellingen, overheden en natuurlijk de burger – de zogenoemde quadruple helix.

Wat we doen

Food Pioneers werkt aan voedselinnovatie en voedseltransitie in stedelijke gebieden, in de volle breedte. We voeren projecten uit waarin strategisch wordt samengewerkt met overheden, onderzoekers, onderwijsinstellingen, ondernemers en burgers (de quadruple helix). Elk project heeft tastbare impact: een nieuw product, maatschappelijke impact of een vernieuwend inzicht. We werken aan vraagstukken zoals de eiwittransitie en de kloof tussen producent en consument via drie pijlers:

Food Pioneers' quadruple helix model: samenwerking tussen ondernemers, overheid, onderwijs en burgers voor voedselinnovatie.
Food Pioneers logo: paarse tekst op donkere achtergrond, symbool voor voedselinnovatie in Almere & Flevoland.
Food Pioneers Almere & Flevoland:  Oranje tekstdesign, symbool voor duurzame voedsel-innovatie.
Food Pioneers Almere & Flevoland logo.

Almere & Flevoland

Hier komen een van ’s werelds meest productieve akkerlanden en de Randstad samen. Flevoland is onze voedselproeftuin: de plek waar actieonderzoeken, pilots en productontwikkeling landen. Op deze kruising van stad en land komt alles samen: denken en doen, productie en consumptie. Tegelijk is dit een snelgroeiende regio. Dat vraagt om voldoende, gezond en betaalbaar voedselaanbod én sterke voorzieningen voor alle bewoners. Door te investeren in voedselinnovatie en ondernemerskracht versterken we het vestigingsklimaat van Almere en de regio. Lees meer over onze lokale samenwerking bij de doelgroepenpagina.

Missiestatement

Food Pioneers is de praktijkgerichte, innovatieve kennispartner voor de voedseltransitie in Almere en Flevoland. Met strategische samenwerking tussen overheid, onderwijs, onderzoek, ondernemers en bewoners realiseren we zichtbare impact in duurzame voedselketens, zodat we met het bord van morgen zo veel mogelijk consumenten bereiken. Ontdek hoe wij dit vertalen naar concrete acties in onze agenda.

Het Natural Pavilion in Almere: een duurzaam gebouw van hout, symbool voor Food Pioneers' missie voor een gezonde en duurzame voedseltoekomst.
bottom of page