top of page
Food Pioneers logo
ears-of-wheat-isolated-on-white-background-the-pr-2024-12-01-04-42-55-utc.jpg

Food Impactmakers dag 1: Studenten ontdekken de wereld van landbouw

Bijgewerkt op: 13 nov.

ree

Donderdag 6 november – Almere  Met bijna dertig MBO-studenten trapten we Food Impactmakers af. Onder begeleiding van Food Pioneers Gaby en Guusje gingen studenten van de Warmonderhof (biodynamische landbouw) en Aeres MBO Almere (toegepaste biologie) samen op pad in de voedselketen. Doel van het programma: leren over landbouw vanuit meerdere invalshoeken, elkaar ontmoeten, en ontdekken hoe je met kritische vragen verder komt. 


Start op De Stadsboerderij 

De dag begon op De Stadsboerderij in Almere met een korte inhoudelijke introductie en het spel Maak je maaltijd. Van uiteenlopende ingrediënten toch één maaltijd maken, wat aansluit bij één van de hoofddoelen van Food Impactmakers: het kunnen inzien dat de studenten van elkaar kunnen leren, ondanks en dankzij hun verschillende perspectieven.  


De diversiteit van Flevolandse landbouwsystemen 

ree

Om het leren van verschillende perspectieven kracht bij te zetten, namen Eva Flantua en Robin Vroom de studenten mee in vijf spellen om de diversiteit van het Flevolandse landbouwsysteem te ontdekken. Van wortelproeverijen tot het ‘Wie ben ik’ spel met graansoorten en het samen bedenken van een nieuwe voedselmythe. 


Kritisch vragen stellen in de praktijk 

Na een heerlijke lunch van bhaji-burgers van lokale wortels, graan en aardappelen  gaf SOL-trainer Willemijn Buijn een training over kritisch vragen stellen. Vervolgens gingen de studenten op bedrijfsbezoek bij Boer Rob ter Haar bij Lelystad. Rob houdt kippen en teelt groenten. Studenten oefenden hun nieuwe vaardigheden direct in gesprek met de ondernemer. 



“Ik vond het mooi om in gesprek te gaan met Rob, ook al ben ik het niet helemaal met hem eens over zijn visie op duurzaamheid.” aldus een student. 


Wat studenten meenemen 

  • Inzicht dat meerdere opleidingen elkaar aanvullen 

  • Tastbare inzichten in verschillende landbouwsystemen 

  • Concrete technieken om goede, eerlijke vragen te stellen 

  • Een realistischer beeld van de boer als ondernemer in een complex systeem 


Samenwerking 

Food Impactmakers is een samenwerking van SOL (Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie) en Food Pioneers, gericht op de food professionals van morgen. Theorie en praktijk komen samen, met de regio als klaslokaal. 


Meedoen met jouw school of organisatie 

Wil je een programma op maat voor jouw opleiding of team? Neem contact op met Guusje via guusje@foodpioneers.nl, of via het contactformulier.


bottom of page