top of page
Food Pioneers logo
ears-of-wheat-isolated-on-white-background-the-pr-2024-12-01-04-42-55-utc.jpg

Food Impactmakers: studenten verkennen het voedselsysteem

Bijgewerkt op: 5 nov

ree

Met Food Impactmakers starten MBO-studenten aan een inhoudelijk én praktisch traject waarin ze het voedselsysteem van dichtbij verkennen. Het programma is ontwikkeld door Food Pioneers in nauwe samenwerking met SOL (Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie) en brengt onderwijs en werkveld samen.


Waarom Food Impactmakers?

Onze voedselketen vernieuwt snel. Om daar slim op aan te sluiten, krijgen studenten een interdisciplinair programma: ze ontmoeten spelers uit de hele keten, leren kritische vragen stellen, geven en ontvangen feedback en werken toe naar een eigen Food Challenge waarin ze hun opgedane kennis en ervaringen direct kunnen toepassen.


Een belangrijke pijler van het programma is dat je samen en vanuit verschillende perspectieven meer impact maakt. Daarom worden studenten van verschillende opleidingen bij elkaar gebracht. Deze editie bestaat de groep uit studenten van de opleidingen toegepaste biologie van Aeres MBO Almere en biodynamische landbouw van de Warmonderhof (Aeres MBO Dronten).


Theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk

  • Bezoek aan bedrijven en locaties in en rond Flevoland en Amsterdam

  • Vaardigheidstrainingen: betere vragen stellen, feedback geven/ontvangen, toekomstbestendig samenwerken

  • Afsluiting met pitches en creatief werk


Samenwerking met SOL

Samen met SOL bieden we een programma dat aansluit op actuele praktijkvragen in de voedselwereld. Studenten ervaren hoe samenwerking in de keten werkt en welke rollen (productie, logistiek, retail, marketing, ondernemerschap) elkaar versterken. SOL biedt in dit programma trainingen in soft skills zoals presenteren, de juiste vragen stellen en feedback geven. Vaardigheden die ze direct kunnen toepassen in hun opleiding en eerste baan.


Programma in het kort


Dag 1 — De wereld van landbouw

Kennismaking met diverse teeltvormen (gangbaar, biologisch, biodynamisch), proeven van verschillende vormen van landbouw en spelvormen om het voedselsysteem beter te leren kennen. Training Betere vragen stellen en bedrijfsbezoek aan een gemengd akkerbouw- en pluimveebedrijf met focus op bodemgezondheid en kringloop.


Dag 2 — De consument: wat (w)eet ik?

Supermarktsafari met lunchopdrachten (o.a. plantaardig, onbewerkt, herkomst, budget). In gesprek met experts over gezondheid en voedselomgeving. Training Feedback geven en ontvangen en verkenning van de (on)gezonde voedselomgeving in Almere.


Dag 3 — De ondernemer: zo kan het ook

Excursies in Amsterdam naar ondernemers die alternatieve ketens en producten ontwikkelen. In gesprek met experts over sociaal en duurzaam ondernemen. Lunch op een bijzondere locatie, en training Toekomstbestendig samenwerken.


Dag 4 — Food Challenge & certificaat

In teams werken studenten aan hun challenge en presenteren ze met een pitch en creatief eindproduct (bijv. TikTok, recept, kunstwerk). Showtime voor publiek en certificaat als afronding. Het programma wordt feestelijk afgesloten!


Voor wie is dit interessant?

Onderwijs: MBO- en HBO-opleidingen (groen, voedsel, hospitality, logistiek, retail, marketing/communicatie).

Partners: bedrijven, ketenpartijen en organisaties die studenten willen meenemen in actuele vraagstukken en samen willen leren en doen.


Meedoen of samenwerken?

Geïnteresseerd in een vergelijkbaar traject of samenwerking? Neem contact op met Guusje via guusje@foodpioneers.nl of het contactformulier.

bottom of page