top of page
Food Pioneers logo
ears-of-wheat-isolated-on-white-background-the-pr-2024-12-01-04-42-55-utc.jpg

Food Impactmakers dag 3: De ondernemer - zo kan het ook

  • jim75342
  • 5 dagen geleden
  • 2 minuten om te lezen
ree

Donderdag 4 december - Amsterdam

De hoofdstad vormde het decor van Food Impactmakers dag 3. Op deze dag stond de ondernemer in de voedseltransitie centraal en hoe die een kijkje kan geven in het voedselsysteem van de toekomst.


Voedselpark Amsterdam: landbouwgrond met een missie

ree

De studenten begonnen bij Voedselpark Amsterdam, waar bewoners en ondernemers zich inzetten voor het behoud van de landbouwgrond in de Lutkemeerpolder. De gemeente heeft hier ruimte gereserveerd voor distributiecentra van grote retailers, de grote spelers die eerder al in het programma voorbij zijn gekomen. Lokale ondernemers laten zien dat het ook anders kan. Boerderij De Boterbloem, Stadsgroenteboer en CSA Pluk trekken samen op en zetten in op een betrokken gemeenschap en duurzame voedselproductie.

Samen met kartrekker Iris Poels leerden we de polder kennen aan de hand van 5 bijzondere bomen en dachten de studenten na over de inrichting van de voedselhub in deze polder. Best een uitdaging, want er spelen veel verschillende belangen mee: overheid, bedrijfsleven, én natuuractivisten. Sommige studenten stelden dan ook kritische vragen over de impact van kleinschalige landbouw, zoals ze eerder hadden geoefend in de soft skill-training.


Plantaardige lunch bij Community Kitchen De Sering

ree

Op naar de volgende bijzondere onderneming: Community Kitchen De Sering, waar de studenten genoten van een heerlijke plantaardige lunch, klaargemaakt door vrijwilligers. Bij De Sering kan iedereen aanschuiven voor een goede, betaalbare daghap.



Soft skill van de dag: samenwerken

Onder het geroezemoes van de lunch begon trainer René vast met de soft-skill training van de dag: samenwerken. Met een DISC-light oefening ontdekten de studenten hun eigen voorkeursstijl in een team, en die van hun medestudenten.


ree

Zijn ze meer bedachtzame analisten, energieke doeners, verbindende teamspelers of visionaire aanjagers? En wat betekent dat in de praktijk als je samen aan een opdracht werkt? Zowel de introverten als extraverten hebben een plek in een team, en dat gaat nog wel van pas komen tijdens dag 4, wanneer de studenten aan de slag gaan met een eigen Food Challenge.


Wat studenten meenemen van dag 3

Samenvattend zijn dit de belangrijkste inzichten van dag 3:

  • Er bestaan concrete alternatieven voor grootschalige voedselketens, met ruimte voor lokale gemeenschap en duurzame landbouw

  • In het inrichten van een voedselhub spelen meerdere belanghebbenden een rol

  • Samenwerken vraagt om inzicht in je eigen stijl én die van anderen, zodat je elkaars kwaliteiten beter benut

  • Soft skills zoals kritisch denken, vragen stellen en samenwerken zijn onmisbaar om als foodprofessional impact te maken


Samenwerking

Food Impactmakers is een samenwerking van SOL en Food Pioneers en richt zich op de food professionals van morgen. Theorie en praktijk komen samen, met de regio als klaslokaal.


Meedoen met jouw school of organisatie

Wil je een programma op maat dat past bij jouw opleiding of team? Neem contact op met Guusje via guusje@foodpioneers.nl of ons contactformulier

bottom of page