Kennisvoucher: Geitenijs als alternatief voor mensen met lactose-intolerantie?
- jim75342
- 3 nov
- 3 minuten om te lezen

Niet iedereen verdraagt koemelk goed. Wereldwijd heeft een groot deel van de bevolking in meer of mindere mate last van lactose-intolerantie. Ook in Nederland vermijdt een deel van de mensen zuivelproducten vanwege verteringsproblemen. Voor Victor Boone, oprichter van Happy Goats Goodness, was dat aanleiding om het anders aan te pakken: hij maakt ambachtelijk ijs van geitenmelk. Met hulp van een kennisvoucher van Food Pioneers kon hij zijn product wetenschappelijk laten onderbouwen.
Van persoonlijk verhaal naar productidee
Het idee voor Happy Goats Goodness ontstond op een geitenboerderij, waar Boone destijds woonde. Zijn vriendin kon niet goed tegen koemelk, maar wél tegen geitenmelk. Dat zette hem aan het denken. Samen met compagnon Lars Hoffmann onderzocht hij welke producten in het geitensegment nog ontbraken. Al snel viel op dat er nog geen ijs van geitenmelk op de markt was.
Ze maakten een eerste proefbatch, verkochten in één week 614 cups tijdens een demo bij een supermarkt in Almere Haven, en zagen dat het aansloeg. Hoewel het product goed werd ontvangen, bleef één vraag knagen: is geitenmelk echt beter verdraagbaar voor mensen met een lactose-intolerantie?
Onderzoek via kennisvoucher
Om antwoord op die vraag te krijgen, maakten Boone en Hoffmann gebruik van de kennisvoucher van Food Pioneers, in samenwerking met Horizon Flevoland. Zij kwamen hiermee in aanraking tijdens het afsluitende vragenuur van het Food Pioneers program, waar ze aan meededen. Zo kwamen ze in contact met Wageningen University & Research, waar Etske Bijl en Qing Ren het onderzoek begeleidden. Binnen de universiteit bleek direct belangstelling voor de casus. Bijl had eerder al duizenden koeienmelkmonsters onderzocht, maar gaf aan dat er verrassend weinig bekend is over geitenmelk. Dat is deels te verklaren door de sterke positie van koemelk in Nederland.
De centrale onderzoeksvraag was: in hoeverre verschillen de samenstelling, fysiologische eigenschappen en verteerbaarheid van geitenmelk ten opzichte van koemelk? En kan geitenmelk daarmee een volwaardig alternatief zijn voor mensen met lactose-intolerantie of een koemelkeiwitallergie?
Wat bleek uit het onderzoek?
Studenten onderzochten melkmonsters uit de tanks van Happy Goats Goodness, deden literatuuronderzoek en analyseerden verschillen in vetstructuur, eiwitsamenstelling en afbraakprocessen. De conclusie: geitenmelk wordt over het algemeen beter verdragen dan koemelk, vooral door mensen met een lichte tot matige lactose-intolerantie.
Boone: “We vermoedden dit al, maar nu kunnen we het ook onderbouwen met onderzoek. Dat Wageningen hier hun naam aan verbindt, helpt enorm.”
Voor het bedrijf betekent dat niet alleen een bevestiging van hun visie, maar ook concrete handvatten voor productontwikkeling, marketing en gesprekken met afnemers. Kortom: het onderzoek leverde een extra USP op.
Impact op de sector
Happy Goats Goodness maakt ijs van 100 procent Nederlandse geitenmelk en echt fruit, zonder toevoeging van smaakstoffen. Daarmee biedt het bedrijf een alternatief dat niet alleen beter verteerbaar is, maar ook bijdraagt aan een positief imago van de geitensector.
Boone: “We hopen dat dit onderzoek niet alleen ons helpt, maar ook laat zien wat de waarde van geitenmelk kan zijn voor een bredere groep mensen. Als die bewustwording toeneemt, profiteren wij én de hele sector daarvan.”
Wat is een kennisvoucher?
De kennisvoucher van Food Pioneers biedt ondernemers in Flevoland de mogelijkheid om hun product of idee te laten onderzoeken door studenten of onderzoekers van een kennisinstelling. Zo krijgen ondernemers toegang tot kennis die anders lastig te bereiken is.
Ook gebruikmaken van de kennisvoucher?
Werk jij als food ondernemer in Flevoland en wil je jouw idee verdiepen met hulp van wetenschap? Neem contact met ons op of bekijk de mogelijkheden.


